Hygiëne in de keuken

De keuken is een van de belangrijkste ruimte in huis, en het is ook een van de meest ziektekiemen. Dat komt omdat we hier ons voedsel bereiden en voedsel is een broedplaats voor bacteriën. Om je keuken schoon en gezond te houden, is het belangrijk om enkele basishygiëneregels in acht te nemen.

Hygiëne in de keuken

Basisregels voor hygiëne 

De eerste regel is om altijd je handen te wassen voordat je begint met koken. Dit verwijdert vuil of bacteriën die zich op de handen kunnen bevinden en voorkomt ook dat je ziektekiemen naar voedsel verspreidt. De volgende regel is om het werkgebied schoon te houden. Zorg ervoor dat je na elk gebruik het aanrecht en de kookplaat afveegt en laat de borden zich niet opstapelen in de gootsteen.

Dit geldt hetzelfde voor na het aanraken van rauw vlees (+ gevogelte) of vis. Wanneer je na het bereiden even je handen wast, kun je eventuele bacteriën niet verspreiden. 

Een andere belangrijke regel is om kruisbesmetting te voorkomen. Dit betekent dat rauw vlees uit de buurt van ander voedsel moet worden gehouden, gebruiksvoorwerpen en snijplanken moet worden afgewassen nadat ze in contact zijn gekomen met rauw vlees, en gekookt voedsel nooit terug op hetzelfde bord moet leggen waar rauw vlees op stond. Vergeet ten slotte niet om restjes zo snel mogelijk in de koelkast te bewaren - bacteriën beginnen snel te groeien bij kamertemperatuur.

Door deze eenvoudige regels te volgen, kun je de keuken schoon en veilig houden om te koken en ziektes buiten houden. Er zijn meerdere situaties voorgevallen waarbij mensen niet aan de hygiëne hebben gehouden en waar voedselvergiftiging is ontstaan. 

Heb je een keuken en maak je er een goede bende van, misschien is het dan verstandig om het structuur aan te passen. Maak regelmatig schoon tussen het bereiden van het eten. Een schoon aanrecht is namelijk een stuk beter. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens