Veiligheid in de keuken

De keuken wordt vaak gezien als een gevaarlijke plek. Overal zijn messen en hete ovens en scherp keukengerei. Maar met een beetje voorzichtigheid kan de keuken een veilige werkplek zijn. Er zijn zelfs enkele handige tips die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je veilig blijft terwijl je in de keuken bent.

Veiligheid in de keuken

Keukentips 

Het dragen van kleding kan voor veiligheid zorgen, maar het is nog handiger om een schort te dragen, wanneer je gaat koken. Je kleren worden zo niet vies, maar het is ook belangrijk dat je niet vast blijft zitten aan keukengerei. Evenals het droogmaken en schoonmaken van de keukenvloer. Je moet namelijk niet uitglijden met een hete pan in je handen. 

Wanneer je keukenapparatuur koopt is het belangrijk om een apparaat te nemen die het keurmerk KEMA heeft. Het geeft aan dat het apparaat voldoet aan de veiligheidseisen die wettelijk verplicht zijn. Het is net wat anders als het CE-Markering. Het KEMA Keurkerk wordt namelijk gegeven en gecontroleerd door een onafhankelijke partij. Het volgt overigens ook alleen de veiligheidseisen en niet andere kenmerken als duurzaamheid of energieverbruik. 

Wanneer je conservenblikken openmaakt, dien je de deksel er helemaal af te halen. Je kunt je hier namelijk aardig aan verwonden, maar het is ook belangrijk om het product niet te bewaren in een open conservenblik. Voedingsmiddelen verbinden zich dan aan de deklaag en dat kan bederf opleveren. 

Het is ook belangrijk om een goede werkplek te creëren. De indeling hiervan is best wel belangrijk. Je kunt namelijk onbewust fouten maken door in een onveilige werkindeling te werken.

Mocht je gebruik gaan maken van een snelkookpan, dan moet je na het verstrijken van de kooktijd de pan onder de koude kraan houden. Laat deze even afkoelen, om vervolgens de pan los te draaien.

Heb je een gasoven of gaspit en wil je het gas aanmaken met een lucifer, zorg dan dat er niet te veel gas vrij komt. Met name wanneer het gas (de vlam) uit is gevallen. Schakel eerst de pit of oven uit zodat het gas kan verminderen, om vervolgens weer aan te zetten en een lucifer erbij te houden.   

Mocht er vlam ontstaan in een pan of frituur, dan is het belangrijk om de warmtebron uit te schakelen. Zorg dat het vuur geen zuurstof meer gaan kijken door een deksel op de pan of frituur te doen. Zorg wel dat je dit doet door de deksel van je af te duwen om geen last te krijgen van de vlam. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens