Snel eten koken

Iedere Nederlander kampt wel eens met de volgende problemen: steeds hetzelfde recept bereiden, eindeloos zoeken naar een maaltijd in de supermarkt of totaal geen idee hebben wat je die dag wilt gaan eten. Nederlanders hebben het veel te druk met werk, sporten, gezin of andere bezigheden. Dan is de zin in koken vaak een stuk minder en wil je zo snel mogelijk een gerecht maken en opeten. 

Hoe kun je nou snel eten koken, maar toch dat het gezond blijft. Het is niet gezond om altijd eten te bestellen of af te halen. Wil je dit veranderen, dan helpen we jou graag met praktische tips. Hierdoor kun je gezonde maaltijden maken in een korte tijd. Dit is niet alleen prettig voor jezelf, maar moet je voor andere koken, kun je toch gezonde gerechten op tafel zetten. 

Snel eten koken

Maaltijden plannen

Je kunt wel iedere dag gaan nadenken wat je wilt gaan eten of wat je moet gaan koken. Het is ook mogelijk om dit vooruit te plannen. Doe dit 1 a 2 keer per week en maak een planning voor het eten. Nu hoef je dit niet te gaan bedenken, terwijl je druk bezig bent met andere bezigheden. Als je de tijd neemt heb je vaak meer inspiratie en hoef je niet de simpele weg te kiezen. Je kunt gewoon gezond eten en snel koken.

Ga bij iedere dag na of je die dag tijd hebt om te koken. Heb je een moment om eten te kopen en te koken. Mocht er een dag zijn waar je weinig tijd hebt, dan kun je een dag van te voren meer voorbereiden indien mogelijk. Er zijn altijd mogelijkheden waardoor je eenvoudig kunt anticiperen. 

Dubbel koken

Je kunt op een dag voor twee dagen koken. Denk eens aan een pan met pasta. Maak hiervoor een dubbele portie en de dag erna hoef je het alleen op te warmen. Het scheelt veel tijd en vaak is het gerecht nog lekkerder. 

Invriezen 

Op een dag dat je meer tijd hebt om eten voor te bereiden, dan kun je meerdere porties maken. Je kunt verschillende producten invriezen, zoals pastasauzen, soepen en dergelijke. Het opwarmen van een maaltijd van een supermarkt duurt ongeveer net zolang als het opwarmen van eten uit de vriezer. Je moet het alleen even laten ontdooien. 

Vers versus voorgesneden en diepvries

Als het gaat om vers vergeleken met diepvries en voorgesneden, dan is vers niet gezonder. Het scheelt voornamelijk in de prijsverschillen. Voorgesneden en diepvries groente kost minder tijd om voor te bereiden, maar qua smaak kan het verschillen. De een vind het wel lekkerder en de ander niet. Mocht je voorgesneden groenten lekker vinden, dan kan je dit ook sneller bereiden. Je hoeft de groenten ook niet meer goed schoon te maken en de te snijden. 

Kruiden 

Je hebt veel kant-en-klare sauzen, kruidenmix of marinade. Deze wordt alleen door de fabrikant vol geduwd met suikers en zout. Deze smaakmakers zijn niet gezond voor het lichaam. Je kunt beter voor kruiden kiezen waarbij suikers en zout minimaal zijn toegevoegd. 

Soep

Maak als je tijd hebt een grote pan soep met diverse groenten erin. Je kunt deze pan onderverdelen in bakjes. Doe deze bakjes in de vriezer en je kunt meerdere dagen soep eten. Je hoeft deze dan niet meer te maken. Een goed gevulde soep kan zeer prima fungeren als avondeten. Je kunt hier nog een extra omelet, vlees, vis of brood bij pakken. Je bent in principe binnen 10 minuten klaar.

Het bewaren van restjes 

Je kent het wel, je hebt net gegeten en er zitten nog wat restjes in de pan. Wat doe je dan? Gooi je deze weg? Of dat je groenten overhebt maar niet genoeg voor een portie. Je kunt deze restjes bewaren, maar max voor twee dagen. Je kunt dus van twee dagen het voedsel opsparen en dan bij elkaar gooien. Je kunt zo een goede omelet maken met alle overgebleven groenten of dergelijke. 

Voorbereiden van gerechten

Wanneer je op een ander tijdstip meer tijd hebt, zoals in de ochtend, dan zou je het eten al kunnen voorbereiden. Zet het daarna in de koelkast en je kunt bij thuiskomen het direct in de pan gooien en koken. 

Hopelijk lukt het sneller koken in drukke tijden zo, door deze tips! 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens