Besparen op voedsel

Gekeken naar de voedselverspilling in Nederland, dan zien we uit onderzoek van Milieu Centraal dat er 9% van het voedsel ongebruikt gedumpt wordt in de afvalcontainer. Er wordt aangegeven dat er circa 34 kilo per persoon in Nederland wordt weggegooid. Dit is ongeveer 600 miljoen kilo in totaal aan voedselverspilling. 

Om voedselverspilling tegen te gaan, geven we een aantal tips waardoor je voedsel niet hoeft weg te gooien, maar gewoon kan gebruiken. 

Besparen op voedsel

Zorgen voor minder voedselverspilling

Niet alles is afval

Bij het eten bereiden worden vaak producten gesneden. Het nadeel hier is dat er gedeeltes weg worden gegooid, die eigenlijk nog gebruikt kunnen worden. Dit is natuurlijk door onwetendheid, maar deze gedeeltes kunnen gewoon gebruikt worden. Mocht je twijfelen of je het kunt eten, dan moet je dit even opzoeken op het internet. Voer het product in en wat je kunt eten. Dan krijg je een hele lijst met ideeën en wat je allemaal kunt gebruiken. 

Niet weggooien

Mocht je te veel hebben bereid en eten over hebben, dan hoef je dit niet weg te gooien. Je kunt de groenten nog pureren en gebruiken voor soep. Al hoewel de meeste er gewoon voor kiezen om de dag erna de overgebleven eten op tafel te zetten. Gooi het in ieder geval niet direct weg en zo hoef je ook geen extra boodschappen te doen in de supermarkt. 

Koop de juiste porties

Als het goed is weet je in een huishouden wel wat iedereen eet en hoeveel. Probeer in te schatten hoeveel er gegeten wordt en probeer precies genoeg te kopen. Dan hou je geen eten over en hoef je niks weg te gooien. Dit zorgt ook dat je niet te veel hebt betaald voor je eten. 

Tenminste houdbaar tot

THT is de afkorting die iedereen tegenkomt, tenminste houdbaar tot. Het geeft de houdbaarheidsdatum weer van het product, maar dit wordt vaak op een voorzichtige manier gedaan. Vaak wordt de datum kleiner gemaakt om er zeker voor te zijn dat het product niet over datum raakt. Door deze voorzichtigheid komt het vaker voor dat goede producten weggegooid worden, omdat ze over datum zouden zijn. 

Het is mogelijk om een product te eten, als deze net over de datum is. Ruik wel even aan het product, kijk naar het product en je kunt ook online weetjes zoeken hierover. 

Afgeprijsde producten

Als je in de supermarkt loopt, zie je vaak producten vooraan met een sticker. Deze sticker geeft vaak aan dat je korting krijgt op het product, omdat die bijna over datum is. Wanneer een product over datum is, mag de winkel het niet meer verkopen. Dan moeten ze het weggooien en dat is zonde. Daarom dat ze het promoten, zonder dat het echt slecht is. Je kunt deze producten gewoon pakken en je bespaard er geld op!

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens