Efficiënt en schoon afwassen

Bij het koken van een heerlijk gerecht, is het grote nadeel pas zichtbaar als iedereen zijn/haar bord leeg heeft. Na het gebruik van kookgerei, bestek en glazen ontstaat afwas. Met de afwas maak je alles schoon om vervolgens weer te gebruiken. Het principe van de afwas is voor iedereen wel bekend, want het is doorgaans een dagelijkse bezigheid. 

In dit artikel wordt een overzicht gegeven hoe je de afwas het efficiëntst uit effectief kunt uitvoeren zodat je ook een schone vaat hebt. 

Efficiënt en schoon afwassen

Het gebruiken van een vaatwasser 

Meer dan de helft van Nederland heeft thuis een vaatwasser staan. Een vaatwasser zet je vol afwas, zet het programma aan en na het een tijdje is de afwas weer helemaal schoon. Wanneer je kiest voor een zuinige vaatwasser, kost het niet veel energie en water om de afwas te doen en kan het zelfs milieubewuster dan de afwas doen met de hand. 

Zuinig de afwas schoonmaken door gebruik van de vaatwasser kun je als volgt doen:

  • Borden hoeven niet afgespoeld te worden, maar het is verstandig om vieze resten te verwijderen. Hierdoor hoeft de vaatwasser geen extra werk te doen om het schoon te krijgen. 
  • Zet de vaatwasser pas aan als het machine ook vol staat. Je kunt de vaatwasser zeer praktisch inruimen om zo meer in een keer te kunnen afwassen. 
  • De meeste vaatwassers hebben een ecologische programma. Gebruik deze in plaats van het gewone programma. Het kost meer tijd, maar je bespaart hiermee wel financiële kosten.
  • De vaatwasser moet regelmatig ontkalkt worden, in ieder geval op tijd. Wanneer je kalk hebt op het verwarmingselement kan het water minder snel warm worden en dit kost weer meer energie. 
  • Mocht je een oude vaatwasser hebben, denk dan eens na om deze te vervangen voor een veel zuinigere met een A+++ label. Dit bespaart enorm op je energiekosten.

Stappenplan om af te wassen met de hand 

Wanneer je de afwas met de hand gaat doen, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen om het snelst goed schoon resultaat kunt krijgen. Het is altijd handig om de vaat op een efficiënte manier te doen, al hangt het altijd af van de hoeveelheid vaat. 

Etensresten
De eerste stap is het eraf halen van alle etensresten. Je kunt de etensresten in een bakje verzamelen om vervolgens in de GFT bak weg te gooien. Je wilt namelijk niet dat er etensresten in de gootsteen komen (gevolg verstoppingen) of in het sopje (gevolg viezigheid en goor).

Glazen en kopjes leegmaken
Het kan voorkomen dat glazen en kopjes nog half vol zitten met drinken. Als je het dan in het sopje doet, zal het sopje in een mum van tijd vies worden. Het is belangrijk om het sopje zo lang mogelijk schoon te houden om meer vaat fatsoenlijk af te wassen.  Onthoud het volgende: “hoe schoner het sop, hoe schoner de vaat zal zijn”.

Sopje aanmaken
Als eerste maak je de bak schoon met allesreiniger, om vervolgens de bak te vullen met lauw later. Doe er daarna een scheutje afwasmiddel in en je hebt het perfecte sopje voor de afwas. 

Afspoelen
Als de vaat nog heel vies is, is het handig om het even af te spoelen onder de kraan. Denk aan tomatensaus aan het bord of chocomel in de mok. Dit spoel je eenvoudig weg via de gootsteen. Het bord is zo schoner om vervolgens met het sopje helemaal af te maken. Eerst even uitspoelen helpt met het eenvoudig maken van de afwas. 

Afwassen
Afwassen kun je zeer gestructureerd doen. Begin met het minst vieze en werk het zo af naar het meest vieze, doorgaans de pannen zelf. Hierdoor gaat je sopje langer mee en hoef je minder vaak het sopje te vernieuwen. 

Afspoelen
Als laatst spoel je de vaat nogmaals even af om schuim en dergelijke te verwijderen om vervolgens langs je te laten drogen op een droge handdoek. Laat het even uitdruppelen in de bak of op een handdoek. Hierdoor voorkom je de nasmaak van afwasmiddel, wanneer je het kopje opnieuw gebruikt. 

Afdrogen
Het afdrogen is nodig om de vaat droog terug in de kast te zetten. Zorg wel dat resterend water er eerst eruit gehaald wordt. Dan voorkom je dat de theedoek te snel kletsnat wordt. 

Om te afwassen kun je gebruik maken van een vaatwasser of gebruik fijn je hand. Hou het stappenplan dan aan en geniet van schone afwas. Zorg dat je niet uitstelt, zodat je geen berg afwas hebt staan, want dat is niet heel prettig. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens