Is pizza gezond?

Aan de ene kant lijkt pizza ongezond omdat er meestal veel vet in zit. Daarentegen worden meestal verse ingrediënten en groenten gebruikt. Een pizza zal je in een lijst met gezonde maaltijden helaas niet tegenkomen, maar uit onderzoek blijkt dat af en toe een pizza eten heel gezond kan zijn. We gaan het uitzoeken.

Is pizza gezond?

Kan een pizza gezond zijn?

Ingrediënten

Op een pizza kun je veel verschillende ingrediënten doen. Dit bepaald natuurlijk ook of een pizza gezond of ongezond is. Op een pizza zit uiteraard ook veel zout en vet. Dit is natuurlijk niet gezond. Gelukkig zijn er ook pizza's waar ingrediënten inzitten wat minder vet en zout bevat. Tegenwoordig worden er ook andere pizza bodems gemaakt. Zoals de bloemkool pizzabodem gemaakt van bloemkool, deze bevat minder calorieën, zout en er zitten meer vezels in.

De soort

De soort pizza waar je over praat is ook heel belangrijk. Gaat het bijvoorbeeld over een diepvriespizza, fastfood pizza of een pizza uit een Italiaans restaurant. Gemiddeld is de pizza uit het Italiaanse restaurant het gezondste, omdat deze vers wordt bereid en het minste vet bevat. De diepvriespizza's uit de supermarkt zijn wat ongezonder. Dit komt doordat de pizza in de diepvries zolang mogelijk goed moet blijven. Hierdoor zitten er meer conserveringsmiddelen in en zijn de ingrediënten zijn niet vers. De pizza's uit de fastfoodketens worden wel weer vers bereid. Toch zit er nog steeds meer vet in, dit maakt ze toch nog ongezonder dan de pizza's uit het restaurant.

Zelf een pizza maken

De gezondste keuze is dus om naar een Italiaans restaurant te gaan of zelf de pizza te maken. In een originele pizza zit tomatensaus, mozzarella, olijfolie en het deeg. Als je ervoor kiest om zelf een pizza te maken, gebruik dan volkoren pizzadeeg, meer tomatensaus, een beetje olijfolie, maar niet te veel kaas. En om de Italiaanse stijl te krijgen kun je nog Oregano over de pizza gooien, wat veel antioxidanten bevat.

Conclusie

Een pizza kan gezond gemaakt worden. Het hangt gewoon puur van de ingrediënten af. Als je een gezonde pizza zou willen, dan zou ik je adviseren om naar een Italiaans restaurant te gaan en de gezondste pizza te bestellen. Of om de pizza te zelf maken met bijvoorbeeld bloemkool deeg.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens