De smaakelementen van een menselijk lichaam

Er zijn vijf basis smaken van het menselijk lichaam. Deze smaken zijn zuur, zout, zoet, bitter en umami. Elke persoon heeft een unieke smaak die wordt bepaald door hun genen en het voedsel dat ze eten. Sommige mensen hebben meer aanleg voor de ene smaak dan voor de andere, maar iedereen heeft alle vijf de smaken in zich. De truc is om erachter te komen welke je het lekkerst vindt en ervoor te zorgen dat je veel voedsel eet dat die smaken bevat.

De smaakelementen van een menselijk lichaam

Zoet 

Dit is de smaak die het meest wordt geassocieerd met suiker. Het wordt ook gevonden in honing, ahornsiroop en chocolade. Zoete smaken zijn geruststellend en bevredigend. Ze kunnen in grote hoeveelheden ook verslavend en gevaarlijk zijn. Doorgaans is zoet ook de fijnste smaak om in je mond te hebben. 

Bij zoet denken veel mensen direct aan suikergoed, waar mensen sneller overgewicht van kunnen krijgen. Dit is niet helemaal correct. Je kunt namelijk ook zoete ingrediënten vinden die gezond zijn voor het lichaam. Denk eens aan een paprika of een zoete aardappel. 

Zout 

Zout wordt doorgaans gebruikt als een smaakmaker. Wanneer de soep flauw is, dan voegen we zout toe voor de smaak. Dit geldt hetzelfde voor friet met zout of friet zonder zout, wat kies jij? Zout is nodig voor een gezond lichaam, maar je dient niet te veel zouten naar binnen te werken want dat is ook niet gezond. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk en je zult er zeer dorstig van worden. Dat je dorst krijgt is namelijk omdat je lichaam uit balans raakt door te veel zouten. 

Zout helpt daarnaast ook met het behouden van gerechten. Vroeger deden ze vlees en vis inzouten om de houdbaarheid te verlengen. Tegenwoordig zie je zout ook nadrukkelijk terugkomen bij vis zoals haring, ansjovis, vlees, zoals spek of ham en zelfs bij sommige kazen. 

Zuur

De meeste mensen houden van een zoete smaak, maar er zijn ook mensen die zuren ontzettend lekker vinden. Bij zuren wordt er doorgaans gedacht aan een citroen of andere citrusvruchten. Zuren smaken kunnen voor een extra scherp randje geven aan een gerecht en het is doorgaans verfrissend. Water met citroen is zo een voorbeeld ervan. Zure smaken worden ook vaak gebruikt om zoet of vet voedsel in balans te brengen.

Zuur is ook terug te vinden in yoghurt, augurken, appels en zuurkool. Zo bevorderd het de eetlust, spijsvertering en wordt het gezien als dorstlessend. Wanneer je te veel zuren binnenkrijgt, dan heeft het lichaam hier moeite mee om te verwerken en dan kun je rare trekjes krijgen. Met name je gezicht kan helemaal wegtrekken en dit komt door de zenuwen die eigenlijk te veel aangetast worden. 

Bitter

Wanneer je aan bitter denkt, dan zullen de mannen (ook vrouwen) direct denken aan bier of koffie. Bitter is voornamelijk een smaak dat je moet ontwikkelen, daarom vinden kinderen het doorgaans afschuwelijk. Bitter wordt ook gevonden in rabarber, boerenkool en broccoli. 

Bittere smaken kunnen worden gebruikt om complexiteit aan een gerecht toe te voegen of andere smaken te maskeren die niet wenselijk zijn. Het kan een gerecht een andere dynamiek geven, maar je moet er van houden. Bitter zie je ooo

Umami

Unami is een smaak die vreemd kan klinken, maar het staat eigenlijk voor hartig en bevredigend. Het is een smaak dat dicht tegen de zouten aanlicht. Unami wordt voornamelijk geproefd door natriumglutamaat. De stof is te vinden in onder andere smaakversterkers, denk eens aan bouillonblokjes. Het zit ook in kant-en-klare gerechten en in zoute snacks. 

Unami smaak vind je daarnaast ook in vlees (rundvlees, kip en varkensvlees), champignons, truffel of zeewier. Uit onderzoek is zelfs gebleken wanneer je te grote porties neemt, het verslavend gevoelig kan zijn en nog meer van de producten wilt eten. 

Dit zijn de vijf smaakelementen waar ingrediënten in gecategoriseerd worden. 


 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens