Frituren

Frituren is een kookmethode waarbij hete olie wordt gebruikt om voedsel te koken. De term frituren werd bedacht in de vroege jaren 1900, toen koks voedsel in heet vet (meestal olie) begonnen te laten vallen in plaats van ze in een koekenpan te bakken.

Tegenwoordig is frituren een populaire kookmethode die wordt gebruikt om een verscheidenheid aan voedsel te bereiden, waaronder kip, vis en groenten. Hoewel frituren calorieën en vet aan voedsel toevoegt, kan het ook een gezonde kookmethode zijn als het correct wordt gedaan.

Frituren

Waar moet je op letten bij? 

Wanneer je een frietpan hebt, dan moet je deze vullen met vet of olie, maar hier dien je wel voorzichtig mee te zijn. Iedere frietpan heeft een streepje die het maximum aangeeft. Mocht je dit niet doen, zul je last hebben van veel spetters, bruisend vet of oververhitting. Als je het vet langzaam verhit, zal het vet niet in de brand vliegen. Het is overigens ook zeer belangrijk om vet of olie te gebruiken. Het zijn namelijk elementen die in staat zijn de hoge verhitting te verwerken. 

Zorg ook dat je de schakelaar van de temperatuur goed hebt staan. Op iedere verpakking staat namelijk een graden teken en de tijd hoelang het gefrituurd moet worden. Zorg ook dat je niet teveel  tegelijkertijd molt. Het voedsel dient de ruimte te hebben om goed gebakken te worden. 

Na het frituren

Wanneer de hapjes gefrituurd zijn, haal dan de frituurpan uit het vet en laat deze even hangen om af te laten druppelen. Dan doe je het in een schaal of leg je het op een bord. Het is belangrijk om eerst een vel keukenrol erin te leggen om het vet te absorberen. 

Wanneer je klaar bent kun je het vet of olie schoonmaken door het iets te laten afkoelen en door een zeef te halen. Dan haal je rotzooi van de hapjes er eenvoudig uit en is het vet/olie weer te gebruiken voor het volgende gerecht. 

Vet is maar een half jaar lang goed en volgens de echte snackmasters mag je vet maar 8 keer verwarmen om te gebruiken. Wanneer vet niet meer bruikbaar is, giet het terug in de kan waar je het vet uitgehaald hebt. Deze kun je dan inleveren op plaatsen waar het toegestaan is. Gooi het niet zomaar weg, want het is nogal schadelijk voor het milieu. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens