7 Tips voor het barbecueën

Deze tips zorgen voor een geslaagde avond met je vrienden! Het is telkens weer een gedoe om het vlees perfect te krijgen, terwijl je gezellig een praatje maakt met je vrienden en ook nog de temperatuur van de BBQ in de gaten moet houden. Daarom zijn hier de 7 beste BBQ tips, om je BBQ ervaring te verbeteren.

De 7 beste tips voor het barbecueën

7 Tips

Tip 1: Briketten of houtskool?

Bij brikketen duurt het veel langer voordat ze gaan branden. Dit komt doordat briketten geperst houtskool of geperst zaagsel met papier is. Daarom is het handig als je een firestarter gebruikt zodat de briketten sneller gaan branden. Als de briketten eenmaal goed gloeien gaan ze veel langer meer dan houtskool, en hebben een hogere temperatuur. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen is het beter om briketten te gebruiken. 

Tip 2: Waar wordt het rauwe vlees bewaard?

Hygiëne speelt een grote rol tijdens het barbecueën. Vaak word al het rauw vlees bij de barbecue op een tafel klaar gelegd. Dit ziet er leuk uit, maar hierdoor komt de hygiëne niet goed. Zorg dat als je het vlees buiten neerlegt, het niet in de hete zon plaatst. Probeer het een koel plekje te geven, bijvoorbeeld in de schaduw. Het beste is om het vlees in de koelkast te houden en het pas eruit te pakken als je het nodig hebt.

Tip 3: Hoe controleer je op gaarheid?

Je wilt natuurlijk ervoor zorgen dat al je vlees gaar is. Controleer daarom voor dat je het serveert eerst zelf of het gaar is. dit doe je door een stukje in het vlees te snijden. Als het vervolgens nog niet gaar is, kun je het terug op de BBQ leggen. Extra tip: gebruik altijd een tang om je vlees te draaien. Als je het namelijk met een vork doet loopt het vocht eruit. Dit houdt het vlees lekker sappig!

Tip 4: gebruik een barbecue met deksel.

Het kan voorkomen dat een groot stuk vlees aan de buitenkant aan het verbranden is terwijl de binnenkant nog rauw is. Door een BBQ met deksel wordt de hitte beter verdeeld. Hierdoor kunnen de stukken vlees garen zonder dat de buitenkant verbrand.

Extra tip van de redactie: Pizzaparadijs met een goede oven

Tip 5: Laat het vlees langzamer garen en gebruik minder zout.

Van zout wordt het vlees droog en taai. Dit komt doordat zout vocht uit het vlees trekt. Na het garen kun je het vlees nog op smaak zetten met een beetje zout. Laat het vlees niet te lang garen, je kunt eventueel een temperatuur meter gebruiken om het beter te controleren. Als je het vlees nog malser wilt, kun je het vlees na het garen 10 minuten laten rusten in aluminiumfolie.

Tip 6: Barbecue aansteken.

Als je wilt barbecueën zul je hem ook moeten aansteken. Gebruik nooit producten zoals alcohol of spiritus. Dat is levensgevaarlijk, dit kan een grote steekvlam veroorzaken en dat wil je niet hebben. Maak gebruik van een firestarter of aanmaakblokjes. Een firestarter is handig om kolen sneller te laten gloeien. Na het aansteken kun je de barbecue eerst even goed op temperatuur laten komen.

Tip 7: Maak je barbecue regelmatig schoon.

Zwart gebakken restjes of verklooide restanten van je vorige barbecue sessie zijn natuurlijk niet lekker. Hygiëne van je barbecue is daarom altijd stap 1. Om dit te voorkomen moet je jouw barbecue voor gebruik eerst reinigen. Er zijn veel accessoires die het jouw makkelijker kunnen maken om je barbecue te reinigen. Je kunt een reinigingsborstel aanschaffen, met deze borstel kun je het rooster schoonmaken zonder het te beschadigen. Met een schraper maak je vette resten los, waardoor je die later niet meer proeft.

 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens